Barkūnas
Barkūnas, maloniai kvepiantis augalas, paplitęs Mažojoje ir Centrinėje Azijoje, Vakarų Europoje.
Barkūnas ( džiovinta žolė ) vartojama kaip prieskonis mėsai, žuviai pagardinti ar nealkoholiniams gėrimams aromatizuoti. Istorijoje barkūnas dažnai buvo vartojamas kaip vanilės pakaitalas. Valgomos virtos arba pakepintos jaunos liemeninės šaknys.
Geltonžiedžio barkūno žolė yra malonaus kvapo ir skonio. Prieskoniams naudojama antžeminė augalo dalis: sausų lapų ir žiedų dedama į sriubas, salotas, kompotus. Ypač tinka žuvies patiekalams, nes jiems suteikia malonų kvapą ir skonį.
Centrinės Europos šalyse geltonžiedžiais barkūnais skaninamos sriubos, kompotai, daržovių salotos ir padažai.