Ciberžolė
Ciberžolė – labai plačiai naudojama maisto gaminimui ir maisto pramonėje dėl maistinių, dažomųjų, gydomųjų savybių. Taip pat padeda produktams ilgiau išlaikyti šviežumą, tad jie ilgiau išsilaiko. Šiame augale esanti medžiaga kurkuminas puikiai dažo margariną, sviestą, sūrius, įvairius konditerijos gaminius ir likerius. Būtent dėl dažomųjų savybių ji puikiai pakeičia ganėtinai brangų šafraną.
Ciberžolė yra vienas is mėgstamiausių Rytų tautų prieskonių, tad jo dedama į įvairius prieskonių mišinius. Taip pat tai viena pagrindinių kario prieskonio sudedamųjų dalių.
Kaip prieskonis ciberžolė vartojama kiaušiniams, šviesiems padažams, ryžiams, salotoms, omletams, trintoms sriuboms, daržovių patiekalams gardinti. Juo skaninama grilyje kepama mėsa. Sustiprina vištienos sultinio ir vištienos patiekalų skonį. Nedidelis ciberžolės kiekis pagerina saldumynų ir marinatų aromatą.
Vidurinėje Azijoje ji yra vartojama su plovu ir daržovėmis. Tikras plovas neapsieina be ciberžolės. Tačiau naudoti reikia su saiku, kadangi perdozavimas gali neigiamai atsiliepti patiekalo skoniui.
Pravartu atsiminti, kad papuolusi ant audinio ciberžolė neišsiskalbia.