Rozmarinas
Rozmarinas populiarus nuo pat viduramžių. Kvapusis rozmarinas (lot. Rosmarinus officinalis, angl. Rosemary) dėl skoninių ir vaistinių savybių jį labai vertino senovės graikai ir romėnai. Jo malonus ir kiek saldokas kvapas primena kamparą ir labai tinka kiaulienos,Rozmarinas avienos, žvėrienos patiekalams. Taip pat rozmarinas dedamas į žuvies ir daržovių įdarus, padažus. Juo gardinamos ir picos.
Nedidelis jų kiekis dedamas į daržovių sriubas, troškintos mėsos patiekalus, salotas, paukštieną, virtą žuvį ir grybus. Suteikia malonų skonį minkštiems sūriams, bulvėms, žvėrienai, žuviai ir kiaušininei tešlai. Tipišką skonį rozmarinas suteikia pomidorų sriubai.
Delikatesiniu laikomas prieskonių mišinys iš druskos, juodųjų pipirų, paprastojo čiobrelio, rozmarino ir čili paprikos lygiomis dalimis.
Rozmarinas puikiai dera su krapais, mairūnu, paprika ir petražole.